понеделник, 19 март 2018 г.



Много често в офертите на хотелите и туристическите агенции присъстват абревиатури и термини, които уточняват услугите, включени в цената. Но колко от вас наистина знаят за какво плащат и какво трябва да очакват в замяна? Вижте какво означават някои от най-често използваните термини в хотелските услуги и оргазнизирайте почивката си според тях.
OB (Оnly Bed) / RO (Room Only)
– цената включва само нощувка в посочен тип помещение.
BB (Bed and Breakfast) – цената включва нощувка и закуска. Терминът се е превърнал в название за тип почивна база (пансион, вила или къща за гости), обикновено с капацитет 10 – 12 стаи и без други възможности за изхранване. Подходяща е за краткосрочен престой.
HB (Half Board) – цената включва нощувка, закуска и вечеря, т.е полупансион (на някои места вечерята може да се замени с обяд по договорка с хотела).
FB (Full Board) – цената включва нощувка, закуска, обяд и вечеря, т.е пълен пансион
AI (All Inclusive) – обикновено важи за туристически пакети и организирани пътувания за по-продължителен период от време. Означава, че една фиксирана цена включва всичко: нощувка, закуска, обяд, вечеря, алкохолни и безалкохолни напитки (само местно производство), междинна закуска и забавления в хотела.
UAI (Ultra All Inclusive) – подобрен вариант на услугата All Inclusive, който обикновено се определя от възможностите и капацитета на хотела. Включва нощувка, закуска, обяд, вечеря, алкохолни и безалкохолни напитки (местно И вносно производство), допълнителни закуски и разнообразни забавления.
Шведска маса – тип „бюфет“ с разнообразно меню за индивидуалните кулинарни предпочитания. Идеален вариант за закуска, но в много хотели, предлагащи All Inclusive пакети, се практикува и за останалите хранения. Включва топли и студени предястия и ястия, десерти и напитки, пръснати на различни „станции“ в ресторанта. Консумацията е на самообслужване и в неограничено количество в рамките на фиксирано време.
Континентална закуска (наричана още Френска закуска) – най-често се предлага в средиземноморските страни и САЩ. Тя е лека, икономична, бърза за приготвяне и консумиране, поради което често е предпочитана алтернатива в хотелите. Включва препечени филийки или кроасани, масло, сладко, колбаси, млечни продукти, яйца, плодова салата, плодов сок.
Английска закуска – традиционните Хем енд егс (яйца с бекон или друг вид месо), придружени с препечени филийки, масло, конфитюр, сосове, зърнена закуска, каша, десерт, плодов сок и традиционни чайове. Доста по-тежка и мазна от континенталната, тя се предлага предимно в Англия и в хотелите с английски туристи.
Американска закуска – обикновено включва яйца, резенчета бекон или наденички, препечени филийки, сладко, зърнена закуска, палачинки или понички.
Меню „А ла карт” – френски израз, който означава „избор според менюто”. Т.е гостите поръчват ястията, които консумират, от официалното меню на заведението.
Room Service (обслужаване по стаите) – капацитет от услуги, предлагани на гостите от персонала на хотела. Обикновено се свързват с поръчка на храна и напитки, които в повечето случаи са осигурени от ресторанта на хотела, но може и да са от външна кетъринг – фирма. Някъде влиза в цената, а на други места се заплаща допълнително.
Чартър – услуга за превоз на пътници (в повечето случаи туристически групи), които са заплатили за правото да разполагат с превозното средство по всяко време по определен маршрут. Обикновено чартърът се организира от туристическата агенция или от хотела, отговорни за удобството на групата.
Шатъл бус - безплатен превоз за пътници между летището и хотела или между летището и някоя ключова точка в града на пристигане, в зависимост от това дали е осигурен от авиокомпанията или хотела.

Няма коментари: