неделя, 25 февруари 2018 г.

Мароко

Знаете ли какво е общото между България и Мароко?
Ето тук ще научите това и други интересни факти за тази интересна страна!
Преди да закупим туристически пакет или самолетен билет до Мароко, трябва да научим основни неща за африканската държава, като например:
1. Официалният език е арабски, но ако владеете английски, френски или испански няма да имате
2. Столица е град Рабат, но най-големият град е Казабланка.
3. Паричната единица е дирхам.
4. Вероизповедание – ислям.
5. Националният празник е на 3-ти март.
6. Държави-съседки: Алжир, Западна Сахара, Мавритания и испанските анклави Сеута и Мелила.
7. Население: над 34 млн. души.
8. Температури – над 10 градуса през януари и до 45 градуса през летния сезон.
9. Популярни забележителности: Мавзолей на Мохамед V в Рабат, Джамия Хасан II в Казабланка, свещеното селце Мулей Идрис, Маракеш, Фез, пещерата на Херкулес в Танжер, гр. Агадир, гр. Тетуан, гр. Уарзазате.
Мароко е конституционна монархия, управлявана от Мохамед VI, коронясан на 30 юли 1999г. За него местните вярват, че произхожда от пророка Мохамед. Кралството се гордее с дългата си крайбрежна ивица, която през Гибралтар достига до Средиземно море.
Сред жителите преобладават арабите, но има и много потомци на по-старите заселници – берберите, които са 40% от населението днес. В южните райони може да срещнете доста чернокожи мароканци – спомен от робството, което дълго време е съществувало в пустинята и сред оазисите.
Кралството е кандидат за втори световен търговски център на Арабските държави, което е гарант за развит туризъм – посещава се от 3,2 млн. туристи на година.





Няма коментари: